Alone Too Long

Alone Too Long var Steinar Albrigtsens debutalbum. Albumet kom ut i 1990, og med seg i studio hadde han blant annet Jørn Hoel og Ottar Johansen. De bidro med bakgrunnsvokal, og Albrigtsen fikk dermed jobbe med barndomsvennen Jørn Hoel, et samarbeid de også tok opp igjen ved senere anledninger. Det er både fordeler og ulemper med å inngå et samarbeid med en man har kjent lenge. Ofte kan det oppstå uenigheter – og kanskje spesielt blant musikere, i og med at alle vil ha det på sin måte. For eksempel kan man bli uenig om hvordan man vil gå fram for å komponere en sang, eller man kan være uenig om den generelle sounden til albumet. Er man barndomsvenner, kan jo dette være en fordel noen ganger, i og med at folk som kjenner hverandre godt har lettere for å si fra om ting, og dermed raskere legge uenigheter bak seg. På den andre siden er det kanskje mange som heller synes det er lettere å si fra til mennesker de kun har et overfladisk og profesjonelt forhold til. Men dette samarbeidet ser ut til å ha fungert utmerket for Albrigtsen og Hoel, og det er nok ikke uten grunn at de har fortsatt å samarbeide ved flere anledninger i ettertid. Dette albumet er rett og slett et nydelig eksempel på et vakkert samarbeid!

Sanger på albumet

Det er tretten sanger på albumet. Albrigtsen hadde hjelp av flere ulike komponister, inkludert Erik Moll, Ron Hicks, Hugh Moffatt, Byron Hill, Tony Hiller, Steve Carter, John Sweers, Mississippi John Hurt, D.West, R. Lane og Jonas Fjeld. Sistnevnte var med på å lage Till The MorningComes.

De følgende sangtitlene finnes på dette albumet:

 • Not Just Waitin’
 • In Rosa’s Heart
 • Lessonsof Love
 • Till The MorningComes
 • Long Gone Cold Desire
 • Home At The End of The Road
 • BurningMoonlight
 • Alone Too Long
 • Born Country
 • RichlandWomen’s Blues
 • One Row At The Time
 • Your Daddy’s Cadillac
 • Too Late For Tears

Prisbelønnet og populært

Alone Too Long lå på VG-lista Topp 40 i 23 uker fra slutten av 1990 til begynnelsen av 1991. Albumet gikk helt opp til førsteplass på lista i uke 48 (1990), og var topp 5 på lista i 17 uker. Albumet ble også belønnet med Spellemannspris i klassen roots og countrymusikk. Et par av låtene ble ekstra populære, og både In Rosa’s Heart og spesielt Till The MorningComes, dukker jevnlig opp på radioen også i dag. Albumet solgte hele 180 000 eksemplarer, og det gjorde Albrigtsen til en stjerne. Svært få debutalbum kan vise til slike salgstall, og ingen av de etterfølgende albumene fra Albrigtsen har solgt like godt. Men det er heller ikke mange andre artister som har solgt såpass mange album i Norge. Med debutalbumet ble Albrigtsen også kjent i et par andre land, og bidro til at norsk country ble populært.

Musikere i studio

Albrigtsen spiller selv akustisk gitar på albumet, i tillegg til at han sang. Sangene ble spilt inn live i studio, og med seg hadde han dyktige musikere. Knut Reiersrud spilte akustisk gitar, barytongitar og elektrisk gitar. De elektriske gitarene ble spilt av Nils Einar Vinjord og BreionCrone. Bjørn Kjellemyr spilte bass, og både Rune Arnesen og Tore Wilthauer spilte trommer på albumet. Per Kolstad spilte elektrisk piano/orgel, og Morten Sand trakterte steelgitaren, som bidrar til albumets countryfølelse.
I tillegg bidro en rekke andre musikere. Gene Hicks spilte trekkspill, Paolo Vinaccia spilte perkusjon og Sven Zetterberg spilte munnspill. Frode Thingnæs spilte trombone, og på sangen BurningMoonlight bidro sangeren Hilde Heltberg. Holly Odell spilte fele. Fire strykere bidro også på albumet, nemlig Christine Bugjerde (cello), Gro Elisabet Sille (bratsj) og Anne Strengehagen og Einy Langmoen (fiolin).

Country fra nord

Albrigtsens stemme og innlevelse bidrar til å gi sangene liv og ekte følelser. Selv om Alone Too Long var det offisielle debutalbumet, hadde Albrigtsen spilt musikk siden begynnelsen av 1970-tallet. Han var også med i et rockabillyband på 1980-tallet. Han spilte på klubber både alene og sammen med Jørn Hoel. Albrigtsen var mest kjent som en bluesmusiker, men valgte å lage en debutplate i countrystil, og det ble en stor suksess. Etter at debutalbumet ble sluppet, ble han en ettertraktet konsertmusiker, og dro på en omfattende turné i hele landet. Både albumet og turneen bidro til økt interesse for countrymusikk i Norge. Han har også klart å holde seg populær gjennom mer enn 25 år, mye på grunn av den store lytterskaren han sikret seg med suksessdebuten.